De Nurburgring

nurburgring

De Nurburgring is een racecircuit in Nurburg, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het circuit is aangelegd in de jaren twintig van de 20e eeuw rond het dorp en kasteel Nurburg als onderdeel van een groot werkgelegenheidsproject om de economie in de Eifel weer vlot te trekken. Het groeide in de jaren erna uit tot een van de beroemdste circuits ter wereld. Maar sinds de bekende Oostenrijkse coureur Niki Lauda er in 1976 een bijna dodelijke crash maakte in, of eigenlijk net voor de bocht Bergwerk, werd dit circuit (voorlopig) niet meer gebruikt voor het organiseren van Formule-1 races. Men bouwde in 1984 een veiliger circuit waarna er weer Formule 1 races georganiseerd werden.

Het mooiste onderdeel van de baan is de Veedol-chicane waar soms spectaculaire inhaalmanoeuvres plaatsvinden. Het wisselvallige weer en de vaak glibberige baan zorgen tevens voor interessante ontwikkelingen en spectakel. Michael Schumacher boekte de meeste zeges op dit circuit. Ook Alain Prost, Jacques Villeneuve, Rubens Barrichello, Ralf Schumacher en Fernando Alonso wisten hier de Grote Prijs van Europa te winnen.

In 2002 is het circuit aangepast met een bochtencombinatie vlak na start-finish, dit verhoogt het spektakelgehalte van de races. Op 29 augustus 2006 werd besloten om vanaf het seizoen 2007 de formule-1 races om de beurt op de circuits van Hockenheim en Nürburg te verrijden. Momenteel wordt in de politiek van de deelstaat Rijnland-Palts het debat gevoerd om de Formule-1 races bij de Nurburgring weg te halen, vandaar al de plakkaten in de hele omgeving met als opschrift "Red de Ring".

Nordschleife
De Nordschleife is een deel van de oude Nürburgring en vormde één van de grootste uitdagingen van de Formule 1. Het circuit verdween om veiligheidsredenen van het Formule 1 toneel na 1976, het jaar waarin Niki Lauda bijna omkwam, door in het knikje voor Bergwerk uit de bocht te vliegen, in zijn brandende Ferrari. Het vormt een extreme uitdaging voor zowel mens als machine. Diep in de beboste bergen verborgen liggen bochten met namen als Flugplatz, Aremberg, Bergwerk, Karussel en Pflanzgarten, die herinneringen oproepen aan de oude meesters. Met je eigen auto of motor over de Nordschleife van de Nürburgring rijden is bijzonder uitdagend. Je rijvaardigheid wordt onder de zwaarste omstandigheden op de proef gesteld. Voor 24,- € (augustus 2011) mag je met je eigen voetuig een "rondje Nordschleife" maken. Telefoon: +49 (0) 2691 302 630.

rock am ring Rock am Ring
Sinds 1985 vindt op de Nurburgring jaarlijks het rockfestival Rock am Ring plaats. Het zou het een eenmalig evenement worden. De algemene waardering gaven de organisatoren aanleiding hier een jaarlijks evenement van te maken. En de vele duizenden liefhebbers bewijzen dat “Rock am Ring” na 20 jaar bij jong en oud nog heel populair is.